HET VERHAAL VAN SHIRLI

Shirli is 31 jaar en de trotse moeder van twee meiden. De oudste gaat komend najaar naar de middelbare school. Ze heeft een woning – al moet ze binnenkort vanwege renovatie verhuizen. En ze heeft intussen een vaste baan bij Qpido, onderdeel van Spirit. Shirli heeft haar leven op de rit. Voor het zover was, heeft ze zich door heel wat moeilijkheden heen moeten slaan in haar leven.

“Tja, waar zal ik eens beginnen.” Shirli haalt diep adem. “Ik ben in Geleen geboren. Ik heb een broer en een broertje. Ons gezin verhuisde heel erg vaak. Door heel Nederland. Maar ook naar Israël. Door
al die onrust kreeg ik thuis niet de goede aandacht. Dat schoot er bij in. Ik begon te puberen en trok naar mensen toe die mij wel alle aandacht gaven. Dat bracht heel wat foute mensen op mijn pad. Nog voor mijn 18e jaar was ik zwanger. Daar stond ik dan, met een kind. Daar moest ik voor zorgen. Ik heb heel veel moeten slikken – en heel veel tegen mijn wil moeten doen – om voor mijn kind te kunnen zorgen en me staande te houden.”

Shirli vertrekt naar Almere – met haar kindje. Daar komt ze de vader van haar tweede kind tegen. Dat lijkt aanvankelijk
allemaal rozengeur en maneschijn. Jong geluk. Totdat Shirli voor de tweede keer zwanger raakt. Haar vriend wordt gewelddadig en mishandelt haar. Dat gaat door tot aan de bevalling. “Ik kon toen echt niet meer verder”, vertelt Shirli. “Ik moest voor mijn kind kiezen. Ik deed aangifte tegen mijn partner en vond een andere woning in Almere. Maar ook daar moest ik weg – want de vader van mijn tweede kindje wist mij snel te vinden, en bleef mij achtervolgen.” Shirli vlucht – wanhopig als ze is – dit keer ver weg, naar Israël. Maar ook daar blijft haar verleden haar achtervolgen. “Ik moest terug naar Nederland. Voorkomen voor de rechtbank. Want mijn ex-partner had mij ontvoering van de kinderen ten laste gelegd. Ik won de zaak, maar dat was een schrale troost. Want waar moest ik naartoe met mijn twee kinderen?”

Geschenk uit de hemel

Shirli kan tijdelijk bij haar moeder terecht, met de twee kinderen, in een woninkje van niet meer dan 40 vierkante meter. En daar woont dan ook nog haar broer. Verre van ideaal. Op een moment trekt Shirli het echt niet meer. Er moet iets veranderen. Op het moment dat ze het echt niet meer ziet zitten, komt Perla op haar pad. “Dat was een geschenk uit de hemel”, verzucht Shirli. “Perla heeft echt al het mogelijke voor me gedaan. Ze zorgde ervoor dat ik bij de MPG-aanpak kwam. Klinkt heftig, ja. Maar dat betekende voor mij wel een doorbraak. Ik kon toen ineens alle hulp krijgen die ik nodig had.”

Shirli krijgt vervolgens financiële hulp om haar schulden weer op orde te krijgen. Ze krijgt psycho- logische hulp, en gaat een tweejarig therapietraject in, om haar trauma’s te verwerken. “Dat was op dat moment keihard nodig”, gaat Shirli verder. “Mijn oudste dochter kreeg vervolgens hulp via De Bascule – ook zij had de nodige deuken opgelopen. Gelukkig ging het met mijn jongste relatief goed. En vervolgens kreeg ik een woning. Ja, een zware tijd, zeg dat wel. Het was zwaar, vooral vanwege de enorme schuldenlast die ik meedroeg. Maar stapje voor stapje leerde ik om alle hindernissen te nemen. Een zware tijd. Maar omwille van mijn kinderen hield ik vol.” Via Samen DOEN krijgt zij vervolgens ook hulp van Angela. “Zij vertrouwde mij meteen”, zegt Shirli over dat contact. “Ze wist dat ik het kon, met de juiste hulp. Dat heeft mijn leven een positieve wending gegeven. Angela ging overal met mij mee naar toe, maar alleen als dat nodig was. Want ik kon veel zelf. Wat ben ik tegen een hoop rare regels aangelopen. Wat is de Nederlandse wet op sommige fronten toch krom. Maar: ik heb me erdoorheen geslagen. Toen al die hindernissen eenmaal genomen waren, ben ik voorzichtig weer toekomstplannen gaan maken. Ik ging mezelf weer kleine doelen stellen.” Dus haalde Shirli haar rijbewijs. En gingen haar kinderen naar sportclubjes. Ook daar hielp Angela bij. Er komt een nieuwe bewindvoerder op Shirli’s pad, waar zij – in tegenstelling tot de vorige – wel een klik mee heeft. En vanaf dat moment gaan heel basale zaken weer prima.

Weer naar school

Haar weekgeld komt in ieder geval weer op tijd. En Shirli gaat verder met nog meer toekomstplannen. “Vorig jaar zomer kwam ik via Spirit terecht bij een vrijwilligerstraject, Qpido. En vandaaruit stroomde ik door naar Open Ogen. Een organisatie die als doel heeft om het aantal slachtoffers van loverboy- praktijken via onder meer voorlichting te verminderen. Ik volgde er een éénjarige opleiding tot voorlichter, ‘Terug aan het Roer’.” Deze opleiding heeft Shirli intussen afgerond. In het najaar start ze met een opleiding tot Sociaal Pedagogisch Hulpverlener (SPH). En nu geeft Shirli voorlichting – onder meer op scholen. “Geweldig om vanuit mijn ervaringen anderen te kunnen helpen”, gaat Shirli verder. “Het geeft me enorm veel voldoening. Het helpt mij zelf ook, om mijn verleden verder te verwerken en dingen een plek te geven. Er komen intussen alleen maar positieve mensen op mijn pad, die het beste met mij voor hebben. Ik ben gelukkig en dankbaar met mijn twee meiden. Het gaat goed, ik moet zien dat ik verder kom. Keuzes maken. Dingen eens en voor goed afsluiten – en ze vooral niet groter maken dan ze zijn. Pfff … ik kan gelukkig weer plezier hebben in het leven. Ik ga vast nog eens een boek schrijven over wat ik heb meegemaakt.”

Tekst: Annette van de Merwe
Beeld: Shutterstock