Rolmodellen en hun advies aan jeugdhulpverleners

JONG heeft de LHBTI-rolmodellen van dit moment op een rij gezet en vroeg hen persoonlijk: welke tip wil jij geven aan jeugdhulpverleners? Hoe kunnen zij hun werk nog beter kunnen doen in de omgang met LHBTI-jongeren?

Vraag bij een eerste benadering naar hoe de persoon aangesproken wil worden. Is dat met hij, zij, hen of die? Met hun gegeven voornaam, een eigen gekozen voornaam of wellicht met de achter-naam? Dat creëert al een veilige omgeving.”

Naomi Grant (zij/haar)
Performende en docerende schrijver, dichter en spoken word artiest

Leer de LHBTI-jongeren echt kennen. Wat is hun passie, hun grootste angst? Waar worden ze gelukkig van? Dikwijls focussen we op datgene wat niet fijn was om mee te maken. Dat is en blijft belangrijk, want praten helpt. Maar iemand echt opbouwen en ondersteunen doe je door te focussen op de rijkdom die ze hebben in hun jonge persoonlijkheid.”

Jaouad Alloul (hij/hem)
Theatermaker, zanger, drag-artiest, homo, moslim, kunstenaar & ondernemer

Wanneer iemand mij Thorn noemt voel ik mij gezien en ervaar ik gender-euforie. Dat is het tegenovergestelde van genderdysphorie. Gender-euforie betekent dat iemand comfort of zelfs plezier ervaart wanneer iemands ware gender-identiteit gerespecteerd, benoemd of benadrukt wordt. Het voelt daardoor alsof ik door anderen echt gezien word als mezelf.” Bron: Elle

Thorn Roos de Vries (die/hen)
Non-binaire acteur (SpangaS de Campus), drag-king en activist