THEMA #13: Jeugdhulp 2030
Van CGI-I tot nano-t
Als er één ding duidelijk is aan het beroep van jeugdhulpverlener in de toekomst, is het dat níks duidelijk is. Want waarom is e-health straks niet meer weg te denken? En hoe gaan de ontwikkelingen rond nanotechnologie effect hebben op jongerenwelzijn? Denk niet dat alle technologische en digitale ontwikkelingen aan de deur van de jeugdhulp voorbij zullen gaan. Dus: vlieg mee naar het jaar 2030 en laat je bijspijkeren als futureproof jeugdhulpverlener.
Hoe pakken ze het in Scandinavië, IJsland, Engeland en Italië aan?
Als je je blik buiten onze landgrenzen richt, levert je dat een schat aan nieuwe inzichten, methoden en invalshoeken op. We verzamelden enkele inspirerende voorbeelden uit andere Europese landen, voor de Nederlandse jeugdhulpverlener van de toekomst.
Klaar voor de toekomst?
Een jeugdhulpverlener is na het afronden van de opleiding veelzijdig gekwalificeerd. Is dat voldoende om in de harde en snel veranderende realiteit aan de slag te gaan?
THEMA #12: Criminaliteit
Drie deskundigen, drie stellingen
Jongeren met een licht verstandelijke beperking zijn oververtegenwoordigd in de criminaliteit: een beeld dat vaak wordt geschetst. Maar klopt dat wel? Aan de hand van een aantal stellingen toetsen we dit beeld bij deskundigen ‘uit het veld’.
het Forensisch Netwerk
De 17-jarige Thomas weigert elke vorm van hulp van welke ggz-instelling ook. Hij wil per se geen ggz-stempel en dus ook geen diagnose. Terwijl het niet goed met hem gaat. Hij heeft geen huis, zit al half in het criminele circuit en de betrokken hulpverleners maken zich zorgen over de invloed van zijn vrienden. Er moet iets gebeuren. Maar zelf komen zij geen stap verder. Wat nu?
Afglijden afwenden
Met een persoonsgerichte aanpak gaat de gemeente Zaanstad de strijd aan tegen criminaliteit onder jongeren. Jongeren die zorgwekkend gedrag vertonen, worden nauwlettend in de gaten gehouden en krijgen het aanbod om te werken aan een betere toekomst. Zo hopen de gemeente en haar netwerkpartners een gedragsverandering teweeg te brengen.
“Ik heb te doen met de jeugdhulpverlening”
Jongeren die voor een appel en een ei iemand omleggen. Rapgroepen die elkaar met de dood bedreigen en soms ook tot actie overgaan. Schoolkluisjes vol met messen. Moeten we ons zorgen maken over de toenemende jeugdcriminaliteit of valt het allemaal wel mee? We legden onze vragen voor aan orthopedagoog en expert jeugdcriminaliteit Peter van der Laan.
THEMA #11: Gezondheid
Gezonde jeugd is gezonde toekomst
Op 1 januari 2025 dient de zorg geheel rookvrij te zijn. HVO-Querido grijpt dit aan om nu al extra aandacht te besteden aan welzijn en een gezonde manier van leven voor al haar gezinnen. Via de gezinsprogramma’s komen ook kinderen en jongeren tot 18 jaar in beeld.
Gezondheid is een totaalplaatje
Op 1 januari 2025 dient de zorg geheel rookvrij te zijn. HVO-Querido grijpt dit aan om nu al extra aandacht te besteden aan welzijn en een gezonde manier van leven voor al haar gezinnen. Via de gezinsprogramma’s komen ook kinderen en jongeren tot 18 jaar in beeld.
Klaar voor de (goede) start!
Een gezonde basis begint in de baarmoeder. Heeft een baby een goede start, dan werken de positieve effecten lang en op veel verschillende vlakken door. Daarom in JONG: drie projecten uit onze regio’s die zo’n goede start bevorderen of de factoren die daaraan bijdragen onderzoeken.
THEMA #10: Veiligheid
Over geldezels en katvangers
In een huis met 37 jongeren met een psychiatrische achtergrond gebeurt weleens wat. Maar toch voelt iedereen zich er doorgaans veilig. Helaas is niet te voorkomen dat deze kwetsbare jongeren door criminelen van buitenaf worden misbruikt als geldezel of katvanger. Het maakt goede voorlichting en een alert team extra belangrijk.
Veiligheidsprojecten in de regio
Veiligheidsprojecten in de regio
Veilig thuis
‘Veilig Thuis’, het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling, bestaat vijf jaar. Netwerkcoördinator Sarah Prins van Veilig Thuis Zaanstreek-Waterland en teammanager Rozemarijn Sluijters van Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland blikken terug én kijken vooruit.
Signs of safety
Vooral kijken naar positieve krachten in een gezin, zonder de risico’s en de zorgen over kindermishandeling uit het oog te verliezen. Dat is de werkwijze ‘Signs of Safety’ in een notendop. Het doel: de toekomstige veiligheid van het kind waarborgen.
THEMA #09: Social Media
Ouders en Social Media
Hoe begeleiden we onze kinderen qua social media-gebruik? Een vraag die erg onder ouders leeft, zo bleek uit twee bijeenkomsten van het Oudercafé van Spirit en de Bascule uit Amsterdam. Een expert en een ervaringsdeskundige geven tekst en uitleg.
Slim gebruik maken van Social Media
Social media bieden je als jeugdprofessional de mogelijkheid om eens op een andere manier te communiceren met jongeren of collega’s. Je kunt er zelfs een nieuwe, hedendaagse vorm van hulpverlening mee bieden. Vijf inspirerende praktijkvoorbeelden laten zien hoe groot de toegevoegde waarde van socials en apps kan zijn.
Omgangsregels Social Media
Een appje, een berichtje via Instagram of toch beter bellen? Hoe je met een jongere of je collega communiceert verschilt per medewerker. Privacy-regels, gevoeligheden of beperkingen spelen allemaal mee. Voor de meeste hulpverleners geldt maar één ding: wat werkt voor mijn cliënt? “Een jongere gaat echt geen speciale app downloaden om met zijn hulpverlener te praten.”
THEMA #08: Innovatie in de jeugdhulp
Innovatieparade
Het bruist in Amsterdam-Amstelland en Zaanstreek-Waterland; kijk maar eens wat een prachtige innovaties al bedacht zijn voor en door de jeugdhulp!
Virtual reality in de jeugdhulp
Je loopt op straat met je vrienden. Plotseling is er ruzie. Iemand ligt op de grond en krijgt klappen. Wat doe je? Een aantal jeugdhulporganisaties experimenteert met de inzet van virtual reality als behandelingsmethode. “Via VR lijk je even écht in de situatie te zijn die je ziet, dus daar kun je allerlei toepassingen voor bedenken.”
Innovatiebureau Garage2020
Jongeren en technologie zijn beste vrienden. Wij volwassenen sloffen daar achteraan. Niet handig als je voor jongeren werkt. En vooral niet efficiënt. Terwijl efficiëntie zo hard nodig is met de slinkende budgetten en stijgende cliëntaantallen. Innovatiebureau Garage2020 kijkt met designersogen naar vraagstukken in de jeugdhulp en ontwerpt daarvoor vernuftige technologische hulpmiddelen.
THEMA #07: 18-/18+
Schuldenvrije toekomst
Vanaf hun achttiende verjaardag komt er veel op jongeren af. Ze moeten van alles, maar mogen vooral heel veel: een rekening openen, contracten afsluiten, een creditcard aanvragen. Gaat dit altijd goed?
De combinatie
Wat kunnen we doen om jongeren in de jeugdzorg na hun achttiende niet uit het oog te verliezen?
Training KR18
De training KR18 is onderdeel van de totaalaanpak van Spirit om jongeren van 16-27 jaar, op de drempel naar zelfstandigheid, een kansrijkere toekomst te geven.
THEMA #05: COMPLEXE SCHEIDINGEN
Scheidingen_LVB-ouders
Het omgaan met emoties rond een vechtscheiding is voor ouders met een licht verstandelijke beperking (LVB) een grote opgave. MDFT helpt LVB-ouders hierbij.
Scheidingen_De rechterlijke macht
Om de schadelijke gevolgen van (vecht)scheidingen voor kinderen zoveel mogelijk te beperken, werken gemeente, rechtbank, onderwijs en hulpverlening in Amsterdam nauw samen.
Scheidingen_loyaliteit bij kinderen
Wanneer een familie uit elkaar valt, is er altijd groot verdriet. Minder zichtbaar is dat kinderen te maken krijgen met een groot loyaliteitsconflict. Wat is het precies en hoe ga je daar als hulpverlener mee om?
THEMA #04: HELP, HET IS ZOMER!
LEKKER LEREN IN DE ZOMERVAKANTIE!
Als kinderen bijles hard nodig hebben
VAKANTIEPLEEGZORG
Hoogseizoen in de pleegzorg
PROBLEEMPLEINEN
"Contact maken is het sleutelwoord"
THEMA #03: HUISVESTING KWETSBARE GEZINNEN
JONGE EX-GEDETINEERDEN
Terugkeer na detentie
WAT DAKLOOSHEID DOET MET KINDEREN
“Zullen we bij jou thuis spelen?”
EIGEN WONING DRAAGT BIJ AAN BETER HERSTEL
Oost west, thuis best
THEMA #02: RESULTAAT BOEK JE SAMEN
SAMEN MET HUISARTSEN
Hoe huisartsen en jeugdteams elkaar versterken.
IKZOEKJEUGDHULP.NL
Het verhaal achter dit nieuwe hulpportaal.
KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN
Welkom in de backoffice van de jeugdzorg.
THEMA #01: ARMOEDE
“DAT KAN MAMA NIET BETALEN”
Wat armoede betekent voor kinderen.
EEN ANDERE MANIER VAN DENKEN
Samen DOEN biedt maatwerk bij complexe cases.
STAP VOOR STAP
Het verhaal van Shirli.
THEMA #06: JEUGDHULP & ONDERWIJS
Als het op school niet meer gaat
Het omgaan met emoties rond een vechtscheiding is voor ouders met een licht verstandelijke beperking (LVB) een grote opgave. MDFT helpt LVB-ouders hierbij.
De kracht van Ouder- en Kindteams
Het omgaan met emoties rond een vechtscheiding is voor ouders met een licht verstandelijke beperking (LVB) een grote opgave. MDFT helpt LVB-ouders hierbij.
Direct beschikbaar
Het omgaan met emoties rond een vechtscheiding is voor ouders met een licht verstandelijke beperking (LVB) een grote opgave. MDFT helpt LVB-ouders hierbij.