Lieve collega,

Ik snap dat je niet meteen enthousiast wordt van de inkoopstrategie. Je hebt de laatste jaren al zoveel veranderingen te verduren gekregen dat je je misschien afvraagt of het er nu echt wel allemaal beter op wordt. Want hoezo moeten we gezinnen nu in profielen proppen? Dat is toch helemaal niet op maat? Waar was die transitie dan voor?

Goed hoor, dat gezinnen hun eigen perspectiefplannen moeten schrijven, maar alsof alle gezinnen dat kunnen!? En zelfs als het gezinnen wel lukt, wat doe je als je het niet eens bent met het plan van het gezin? En zo kan ik nog wel even doorgaan. Toen ik vorig jaar voor het eerst hoorde over de nieuwe inkoopstrategie heb ik mij direct aangemeld voor alle bijeenkomsten die ik over het onderwerp kon vinden. Dan zou ik wel eens even luid en duidelijk verkondigen dat ik het er niet mee eens was.

Grinnikend denk ik hieraan terug. Mijn weerstand is allang overgewaaid en morgen geef ik een presentatie aan collega’s over wat deze verandering gezinnen, maar ook mijn collega’s juist op kan leveren. Gezinnen in profielen proppen? Helemaal niet op maat? Jawel joh! Gezinnen mogen dromen over waar ze na de hulp zijn zonder dat we hoeven te kiezen uit een eindeloze lijst producten en codes. En die profielen zijn er vooral zodat het gezin een goede richting voor de hulp kan kiezen. Het schrijven van perspectiefplannen? Ja, dat zal niet gaan bij elk gezin, maar nu is ‘regie’ en ‘eigen kracht’ ook al heel belangrijk. Telkens zoek je naar wat wél kan. Met gezinnen bespreken waarin je verschilt van mening? Doe je dat nu niet dan?

Ik wens voor mijn collega’s dat zij er vooral uit meenemen dat het echt minder spannend is dan de enorme lappen teksten die erover geschreven zijn, doen vermoeden! En hopelijk geldt dat ook voor jou.

Joyce Hahn
Medewerker Spirit Jeugd & Opvoedhulp

Joyce is sinds 2006 medewerker van Spirit Jeugd & Opvoedhulp. Zij is haar loopbaan gestart als stagiaire pleegzorg en heeft daarna gewerkt op zowel residentiële als ambulante afdelingen. In 2015 is zij terechtgekomen in het Jeugdteam Oostzaan/Wormerland waar zij vooral multiprobleemgezinnen begeleidt.