Zowel apart als samen

“Een jongen werd door de politie uit huis gehaald, nadat hij had gedreigd zichzelf met een mes iets aan te doen. Binnen 24 uur waren wij bij dit gezin voor een eerste gesprek. De jongen had trauma’s als gevolg van seksueel misbruik op school. Hij en zijn zus namen zijn ouders veel kwalijk en de jongen dreigde regelmatig met geweld en weglopen. De ouders waren heel gemotiveerd om een oplossing te vinden. Ik ben daar veel geweest om met iedereen te praten, zowel apart als samen. In dit geval was het belangrijk dat ze leerden met elkaar te praten zonder boos te worden. We hebben hierbij ook het netwerk ingeschakeld, zoals een buurvrouw waar de jongen een tijdje kon logeren, en de school.
Het gezin heeft systeemtherapie gekregen om elkaar opnieuw te leren vertrouwen en te leren communiceren en teleurstellingen uitspreken. Er is ook duidelijk met die jongen besproken dat hij op deze manier niet thuis kon blijven wonen. Dat heeft heel goed uitgepakt. De jongen is op school gebleven en weer thuisgekomen.”

WIE IS HIER AAN HET WOORD?


Anita Venema
Pedagoog en medewerker Altra

Venema is medewerker bij het Crisisteam van Altra Onderwijs en Jeugdhulp. Eerder werkte ze bij de Jeugdbescherming/AMK in Amsterdam.